Leiding en Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden

Scouting is een organisatie die draait op vrijwilligers. Iedere week hebben grote groepen kinderen en jongeren plezier in het scoutingspel. Regelmatig zijn wij op zoek naar nieuwe leden die ons leidingteam willen versterken. Je kunt aan de slag als leidinggevende bij een bepaalde leeftijdsgroep, als bestuurslid of in een ondersteunende rol. Voor alle functies geldt dat je lid van Scouting Nederland wordt of bent. Natuurlijk onderschrijf jij als (toekomstig) lid de doelstelling van Scouting en heb je er geen bezwaar tegen dat er een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor je wordt aangevraagd.

Leidinggevende worden

Als leidinggevende bij één van de leeftijdsgroepen (speltakken) zorg je, samen met de rest van het team en de teamleider, voor een te gek programma voor de kinderen of jongeren, waarbij meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. De speltakken draaien één keer per week. Buiten deze ‘opkomsten’ bereid je als leidingteam het programma en de eventuele kampen voor. Wil je meer weten.

Vrijwilliger binnen onze scoutinggroep

Naast de leidinggevenden die in de Scoutinggroep zorgdragen voor het programma-aanbod voor de jeugdleden, zijn er tal van ondersteunende functies die belangrijk zijn voor een goed draaiende groep. Bij Scouting kun je besturen, maar je kunt ook een bijdrage leveren als materiaalmeester of gebouwbeheerder. Als groepsbegeleider heb je veel contact met de leidingteams en als praktijkbegeleider zorg je ervoor dat iedere vrijwilliger zich binnen de groep kan ontwikkelen door middel van Scouting Academy. Kortom, er zijn heel veel verschillende en uitdagende functies! Je bent daarbij al een topvrijwilliger als je maar een paar uur van je vrije tijd aan Scouting kunt besteden.

Gedragscode

Voor Vrijwilligers heeft Scouting Nederland de volgende gedragscode opgesteld. Deze gedragscode wordt door Scouting Johan van der Veecken gehanteerd. Standaard wordt voor elke vrijwilliger een VOG aangevraagd. Na aanmelding van een nieuwe vrijwilliger wordt er een intakegesprek gehouden waarbij aandacht wordt gevraagd voor deze gedragscode.

Scouting Academy

Als vrijwilliger bij scouting vorm je een onmisbare schakel bij de persoonlijke ontwikkeling van meiden en jongens. Daarom is het belangrijk dat je je ook als vrijwilliger blijft ontwikkelen. Deze ontwikkeling staat bij Scouting Academy centraal, zodat je voldoende deskundigheid op zak hebt om jouw functie binnen scouting te vervullen. Wat je al kunt, hoef je met Scouting Academy niet opnieuw te leren. Wat je leert binnen scouting, kun je ook buiten scouting gebruiken. Dat leren doe je op je eigen manier: het volgen van een training, stage lopen, praktijkervaring opdoen in je eigen groep of het thuis doornemen van modules.

Contact

Vind je het leuk om wat tijd vrij te maken om leiding te geven binnen 1 van onze speltakken of vind je het leuk om op een andere manier je steentje bij te dragen binnen als vrijwilliger onze scoutinggroep? Neem dan contact op met ons groepsbestuur.